Handige excel tips

Handige excel tips

Handige Excel tips

Iedereen kent wel het programma Excel waar je vele tabellen en grafieken mee kan verwerken. Maar er zijn nog een paar tips die voor jou het programma nog iets efficiënter en productiever kan maken.

Meerdere werkbladen gelijktijdig zien

Soms is het heel handig om meerdere werkbladen gelijktijdig te zien, om bijvoorbeeld aanpassingen te doen. Je kan één of meerdere werkbladen gewoon op 1 scherm tonen zodat je niet altijd hoeft te wisselen tussen de bepaalde pagina’s.

Dit doe je zo:

Selecteer “beeld” in het menu, kies “alle vensters” en “schikken” en hiermee kan je zelfs beslissen of de bladen naast elkaar, onder elkaar enz. wil zien. Er zijn verschillende opties mogelijk.

Selecteren

Iets heel eenvoudig en gemakkelijk om alles te selecteren bij Excel. Want soms denk je dat je alles geselecteerd hebt maar niets is minder waar.

Dit doe je zo:

Druk tweemaal op ctrl+A. Als je maar één keer drukt, denk je dat alles geselecteerd is. Maar helaas selecteert hij enkel de plaats (kolom) waar je cursor zich bevindt. Dit is een probleem als in je werkblad een paar blanco kolommen staan, want dan stopt hij met selecteren tot voor de blanco kolom.

Een cel laten oplichten

Je kan een cel in een werkblad laten oplichten als er een bepaalde som, getal enz. of een bepaalde criteria is voldaan, inkomt. Dit is heel handig als je in een oogopslag wenst te zien waar een bepaalde waarde of getal zich bevind.

Dit doe je zo:

Eerst de cel selecteren, ga naar “home”, kies “voorwaardelijke opmaak”, kies hieronder “markeringsregels”. Door bepaalde opties kan je de celkleur laten inkleuren naar rood of groen.

Leesrichting veranderen naar verticaal

Als je koppen te lang zijn en te veel ruimte innemen op je werkblad, dan kan je de koppen ook verticaal laten inzetten door de leesrichting te veranderen.

Dit doe je zo:

Eerst de koppen selecteren, dan naar start en drukken op “afdrukstand”. Daar kan je verticaal aanduiden om plaats uit te sparen bovenaan je werkblad. Ook iets heel handig is “celeigenschappen” gebruiken. Met je rechtermuisknop kan je deze aanduiden in het menu dat tevoorschijn komt. Hier kan je verschillende aanpassingen per cel doen.

Formules tonen

Ook een handig trucje als je snel even naar de formules wenst te kijken in plaats van de getallen of waarden die er in staan.

Dit doe je zo:

Door ctrl + tilde in te drukken, krijg je onmiddellijk alle formules te zien. De toets “tilde” staat bij de toets + en = op de rechterkant, een golvend streepje.

Reacties zijn gesloten.