Waarom een goede powerpoint belangrijk is voor je presentatie

Waarom een goede powerpoint belangrijk is voor je presentatie

Heb jij PowerPoint al weleens gebruikt voor je presentatie? Of ga je er binnenkort een doen? Met dit artikel leer je hoe een goede Powerpoint een waardevolle bijdrage is voor je presentatie. Hier volgen een aantal tips.

1. Laat het je presentatie ondersteunen

Zorg ervoor dat het je presentatie ondersteunt en niet overheerst. Met lappen tekst per slide loop je het risico de aandacht van je publiek al snel te verliezen. En het publiek mag juist naar jou luisteren!

Ook het aantal dia’s mag je hierin beperken tot een dia per drie á vier minuten. Anders vraagt het scherm toch steeds hun aandacht en is de focus niet op jou gericht.

2. Zorg voor ondersteunende, prikkelende afbeeldingen

Al pas je de eerste en tweede tip toe, alleen maar droog tekst op je slides zetten en verder niets wat de tekst op de slides kan opfleuren, kan best snel saai worden. Ondersteunende, prikkelende afbeeldingen kunnen je presentatie goed ondersteunen. Dat kan al met een leuke foto van jezelf wanneer je iets over jezelf vertelt. Je werkplek, wanneer je daar iets over vertelt. Een afbeelding van een succesverhaal of juist van een blunder. Waar ga je het over hebben? Verzamel alvast afbeeldingen die echt bij je verhaal passen en die het doel van je presentatie ook verder echt ondersteunen.

3. Wees consequent

Maak het extra professioneel door de lay-out consequent door te voeren in iedere slide. Denk aan bijvoorbeeld lettertypes, lettergroottes en kleurengebruik (branding). Gebruik je een logo in een aantal slides? Plaats ze dan ook op élke slide en consequent op dezelfde plek in de slide. Zo wordt je presentatie één geheel.

4. Voorkom saaie grafieken en tabellen

Maak je – veel – gebruik van grafieken, tabellen of andere overzichten?

Bekijk eens of je enkele grafieken op een andere manier dan de gebruikelijke manieren kan weergeven. Ter inspiratie neem je je toelichting voor bij de grafieken door en bekijk je of er iets uit kan halen om dat uit te vergroten of anders creatief neer te zetten in een slide.

5. Doe iets verrassends!

Weet je een inschatting te maken wanneer je publiek eventueel in zou kunnen kakken? Verras je publiek met iets ongewoons. Uiteraard passend en/of ondersteunend aan het doel van je presentatie. Wat dacht je van een slide met één woord in koeienletters? Met eventueel een spannend geluid erbij. Je kan hierop aansluitend ook een video laten zien. Vaker een korte video gebruiken, verbreekt nog vaker de sleur die sommige mensen zullen ervaren.

Met deze tips zal je jouw presentatie voor je laten werken in plaats van tegen je.

Veel plezier met het maken van je Powerpoint presentatie!

Reacties zijn gesloten.